-Vi behöver vara förberedda på vad som väntar oss när vi blir äldre, vilka sjukdomar som kommer att drabba oss, och vilka kliniker som kommer att behövas, berättar GÅS-deltagare Rune Eriksson.
-Jag är 75 år gammal och fullt frisk men är medveten om att det snabbt kan ske förändringar med kroppen vid stigande ålder. På min senaste undersökning blev jag erbjuden att ta reda på vad som är min biologiska ålder, dvs. hur gammal min kropp är, rent fysiskt. Det är inte det samma som din kronologiska ålder som är hur många år det har gått sedan du föddes.
-Jag fick ställa mig på en våg och sjuksköterskan ställde samtidigt några frågor. Sjuksköterskan kunde ta fram resultat utifrån bland annat andningsprov, balansprov och samtidigt se hur mycket muskelmassa jag har, min fettprocent samt annan data om benstomme osv.
-I mitt fall så fick jag ett positivt besked eftersom min biologiska ålder visade 60 år och inte 75 år som egentligen är min riktiga, kronologiska ålder. Det är alltid trevligt att få ett positivt besked men jag kan ändå känna att åldern börjar ta ut sin rätt och att jag inte orkar det samma som tidigare.
-Även om jag vet att jag är i bra form så springer jag inte lika fort som tidigare. Jag tränar och springer mycket på min fritid och har gjort det i 50 år. I morse sprang jag 8 kilometer och jag ser till att träna fyra dagar i veckan. Jag åker rullskridskor två dagar i veckan samt har intervallträning åtminstone en dag i veckan där jag växlar mellan att springa så fort jag kan och att gå.
-Genom att jag och andre deltagare i projektet ställer upp och ger forskarna hälsodata så blir det möjligt för dem att bygga upp en stor databas som de kan testa hypoteser på. Det ger dem samtidigt möjligheten att möta samhällsutmaningar från den åldrande befolkningen, berättar Rune.
”Mina data kan hjälpa forskarna att se hur sjukvården ska dimensioneras framöver…”
-Jag har valt att ställa upp som deltagare i forskningsprojektet Gott Åldrande i Skåne (GÅS) och ge mina data till forskarna för att de ska förstå åldrandet bättre och se hur sjukvården ska dimensioneras framöver.