I ett samarbete med andra stora nordiska äldrestudier har Marie Claire Overton och hennes kollegor undersökt hur sömn påverkar kognitionen, det vill säga mentala förmågor såsom minne eller koncentration. Sammanlagt var det 5 361 deltagare, med en genomsnittlig ålder på 78 år, från Skåne, Göteborg, Stockholm och Finland som bidrog med information i studien.
Resultatet pekar på att de som rapporterade olika sömnbesvär också presterade sämre på de kognitiva testerna i jämförelse med de utan sömnbesvär. Forskarna såg också att gruppen med sömnbesvär presterade sämre över tid.
Gäller detta för både män och kvinnor?
– Vi undersökte inte könsskillnader specifikt i denna studie, men generellt så pekar forskningen på att kvinnor behöver mer sömn än män.
På vilket sätt har GÅS-data bidragit till denna forskning?
– Vår GÅS-data är värdefull då vi testar många olika slags mentala förmågor och sömnbesvär hos våra deltagare och detta innebär att vi kan se specifika samband mellan sömn och kognition.
Tack vare att vi ställer så många frågor till GÅS-deltagarna så kan vi besvara många forskningsfrågor.
Var det något som överraskade dig/er med resultaten?
– Möjligtvis att deltagare som sover på dagtid presterade sämre på de kognitiva testerna då vi vet att en tupplur mitt på dagen egentligen är bra för mental hälsa. Men i vårt fall så visar det sig att de längre tupplurarna, två timmar eller mer, kan vara en fingervisning på sämre kognition och sämre fysisk hälsa.
Hur kommer det sig att du intresserar dig för sömnen?
– Hur sömn påverkar oss mentalt har alltid intresserat mig och det är viktigt att titta modifierbara faktorer, alltså sådant som vi kan påverka. För om vi sover bättre så får vi även många positiva hälsoeffekter på köpet, såsom bättre minne.
Kommer du att fortsätta studera detta?
– Ja, just nu tittar vi på om sömnbesvär kan leda till en ökad risk för demens. Vi är också intresserade av att titta på förändringar i sömnen. Det är vanligt att sömnen förändras med åldern, men när är förändringen något som vi bör uppmärksamma?
Läs mer i den vetenskapliga artikeln:
Sleep disturbances and change in multiple cognitive domains among older adults: a multicenter study of five Nordic cohorts